Sárinkin sarkastický kútik :P

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Myslíte, že sa niekedy budil zo sna a mal výčitky?

Niekoľko otázok a odpovedí o druhej svetovej vojne, zamyslenie nad krutosťou ľudských osudov a gráciou, s akou boli vykonávané tie najhoršie zločiny... Vypísanie sa z dojmov, ktoré dnes jedna krehká duša dostala plným zásahom... ani nevie prečo...
Nechcem sa zbytočne rozkecávať o tom, čo všetci vieme, totiž o tom, aká bola druhá svetová vojna krutá a neskutočne nehumánna a tak podobne. Pretože si myslím, že by mi aj tak všetci iba povedali, že toto tu už bolo a mladá baba ako ja sa nemá čo rozčuľovať.

Preto nemám v úmysle kritizovať ani nič podobné. Dnes som však miesto školy zvolila deň voľna (vďaka mojej rannej nevoľnosti), aby som si dokončila nejaké projekty a naučila sa na zajtra, pretože dnes sme mali v škole aj tak voľnejšie. Môj projekt na dejepis som mala dávno rozmyslený - mienila som písať o Vojenských zločincoch druhej svetovej vojny.

A tak sa aj stalo. Do môjho projektu putovali Eichmann, Himmler, Goebbels, Berger a ostatní nacistickí dôstojníci a veľké ryby v mori druhej svetovej. Ako poslednú "čerešničku na torte" som si nechávala jednu postavu, ktorá ma už na hodine dejepisu na základnej škole zaujala. Samozrejme, že v negatívnom zmysle slova.

Zaujímavé, taký pohľad a toľko krutovi vovnútri...

Nádherná tvár, do ktorej by som nikdy nepovedala, že by bola schopná takých zverstiev, ako sa tento človek dopustil. Pri pohľade na fotku Josefa Mengeleho, keby som bola z tých nevzdelaných a nevedela, na koho sa pozerám, tak si poviem "sympatický, milý chlap"... možno dokonca fešák.

Čítala som si nejaké informácie o ňom na Wikipédií aj na iných stránkach a už pri opise jeho nehumánnych pokusov, ako bolo našívanie zvieracej kože na ľudské telo, varenie ľudí v kadiach s vodou, pitvanie zaživa, amputácia končatín bez narkózy, násilné spájanie dvojičiek dokopy pomocou spojenia ich tepien sa mi ježili chlpy na nohách aj všade na tele.

Ale potom prišla tá horšia časť. Zapla som si Yahoo.com a dala som si vyhľadať obrázky jeho experimentov... a mala som naozaj čo robiť, aby to môj žalúdok vydržal. Nie som nijaká citlivka, ale uvedomila som si, že to, čo ten človek urobil, muselo byť dielo blázna. Človeka absolútne nemajúceho poňatie o tom, že každá živá bytosť si zaslúži právo na život... Untermesch, teda Podčlovek, v jeho očiach očividne neznamenalo nič než označenie pre červa, ktorý nemá právo ani dýchať, nieto ešte žiť.

Zamrzla som pri pohľade na tie fotografie a mysľou mi preleteli milióny myšlienok. Ako prvá tá, ako mohol niekto niečo takéto robiť. Tá druhá, ako sa niekto na niečo takéto mohol pozerať a nezakročiť. Tá tretia, ako mohol niekto niečo takto hrozné vydržať a ešte na fotke vystrúhať nejaký ten silený úsmev. A tá štvrtá... ktorá ma dosť zarazila... že by som za nič na svete nechcela byť fotografom tých fotiek.

Oblial ma nepríjemný teplo-studený pot už len vtedy, keď som si tie fotky pozerala, nieto ešte vtedy, keby som mala stáť niekoľko metrov od takto "vylepšeného" Žida či Róma a zaostrovať objektívom, aby odfotenie toho jeho experimentu bolo čo najvierohodnejšie. Viem si predstaviť, že po jednej či dvoch fotkách v takomto prostredí by som zrejme absolútne stratila zdravý rozum.

Čo som vlastne chcela povedať týmto svojím blogom? Cítila som proste potrebu vyspovedať sa. Nedávno som videla už asi stý raz film Pianista, ktorý patrí k mojim najobľúbenejším hlavne kvôli jeho realistickému vykresleniu hrôz druhej svetovej vojny a čo spôsobila Židom v Poľsku a vo Varšavskom ghette či v koncentračnom tábore Treblinka. Ale obrázky, čo som videla dnes, mnou tiež otriasli...

Na záver už len poznamenám jediné. Napriek tomu, že som veriaca, tak som si trpko pomyslela, že nie je fér, ak jedného z najkrutejších a najhorších ľudí, akí kedy chodili po tomto svete, nestihol ten osud, že by ich po vojne chytili a v Norimbergu odsúdili trebárs aj na smrť v plynovej komore, ako to robili oni sami Židom. Mengele tuším do roku 1979 žil niekde v relatívnom pokoji v Argentíne či Paraguaji a umrel na infarkt, keď sa kúpal v oceáne. Takže žiadne umieranie v strese, nepríjemných mukách vo väzenskej cele...

Zaujímalo by ma, či sa v noci zobúdzal zo spánku so studeným potom na spánkoch a pýtal sa sám seba, čo to urobil. Ale asi nie... to by som bola príliš naivná...


Nejaké tie strelené úvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. Hmm
    Ked som bol maly, vzdy som sa velmi bal, ked som bol s mamou u doktora. Bal som sa toho, co mi bude robit a ci ma to bude boliet.
    Ten strach, ktory som mal ja ako maly chlapec u doktora, sa vsak vobec neda porovnat s tym strachom, ktory museli pocitovat obete tohoto hnusneho Mengeleho. Ale ten najvacsi rozdiel je v tom, ze mne moj doktor vzdy pomahal, zatial co Mengele ublizoval.
    Je naozaj strasne coho bol ten magor schopny. Nikdy som sa nad tym velmi nezamyslal. Vlastne az teraz po precitani tohto blogu.
    publikované: 13.06.2007 12:45:22 | autor: kyklop (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. veru sárinka
    tie obrázky sú strašné. pripravila som sa na tú hrôzu dostatočne, takže som to zvládla vidieť, ale čítať tie pópisy... ako reagoval "skúmaný objekt".... ešte šťastie, že mám v angličtine medzery, čo sa týka odborných "lekárskych" výrazov...
    publikované: 13.06.2007 12:54:28 | autor: leilla (e-mail, web, autorizovaný)
  3. tiež som sa veľa nezamýšľala...
    ..ale niekedy práve maličkosti a náhody privedú človeka k tomu, aby sa zamýšľal...
    publikované: 13.06.2007 12:54:31 | autor: sarah-whiteflower (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Nezobudzal.
    Nezobudzal.Kedze som Polka tak takejto literatury som mala servirovane od detstva:) Pradedo bol Nemcom ale bojoval ja Polsko, a co som sa docitala tak mnoho vojnovych zlocincov si len tak vycestovalo do Juznej Ameriky a dodnes tam aj ziju...proste svine su svine,to asi nezmenime
    publikované: 13.06.2007 14:10:30 | autor: Dunka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. No humus...
    v posledom case som videla filmy Obsluhoval jsem anglickeho krale, Zivot je krasny a Pianista (uz viacerykrat vsetky ) a je mi z toho poriadne zle ked to kukam a viem co sa dialo..:( a to sa ma mama este pyta ci nemam zaujem do exkurziu do Osviencimu..neviem ci by som to chcela.
    publikované: 13.06.2007 15:03:24 | autor: black_soul (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. nic nie je take zle aby to nemohlo byt este horsie
    Nik nenamieta, ze to bolo hrozne ale pozrite sa na skutocnosti, ktore sa stali a stale sa robia.Anglicania v rokoch 1910-30 horory s vyhladzovanim Kurdov v Iraku.Vyhladzovanie ukrajincov Stalinom vyhladovanim, kedy zomrelo takmer 7 milionov ludi.Rusi v Avganistane.Pouzivanie chemickych zbrani na civilnom obyvatelstve.Masaker v Rwande kde v priebehu dni prislo o zivot vyse miliona ludi.Systematicke vyhladzovanie ludi v Tibete Cinou.Miliony a miliony umierajucich chudakov v Indii, ktorych vlastne vyhladzuje vlastna vlada nevsimavostou, lebo patria k najnizsej kaste, ktorou sa neoplati sa zaoberat.AIDS v Afrike, ktory sa tam dostal velmi tajomnym sposobom z americkych laboratorii iba ako pokus.Vyhladzovanie Libanoncov Zidmi.Sucasne vymyslene vojny proti Avganistanu,Iraku a buduce v Syrii a v Irane iba aby som velmi strucne naznacil, ze nnebola iba II.svetova vojna ale aj ine, tajne ci utajovane vojny a to nespominam Anglicanov v Indii a v Juznej Afrike.Tychto sa nikto nezastava? Nikto nad nimi neplace?Ti vsak nemozu ocakavat sympatie, lebo maju jednu velku chybu,ze nie su Zidmi. Inac by sme o nich vedeli z novin.A co tak miliony a miliony a miliony a miliony nenarodenych deti - legalizovane.To vam nevadi?A co pokusy s klonovanim a genetickym inzinierstvom za ktore by sa nemusel hanbit ani Mengele, lebo na tieto pokusy treba zabijat nenarodene deti v mene vsetko ospravedlnujucej vedy a tzv. vyskumu.A toto sa deje teraz ked o tom hovorime.Preco placeme este stale nad vojnovymi zverstvami, ked tu mame zverstva nove, "moderne", "vedecke", "humanitne" ako to radi nazyvame, aby sme zakryli skutocnost.Ak chcete nad niecim plakat, tak "...placte nad sebou a nad svojimi detmi...".Ste trapne.
    publikované: 13.06.2007 17:55:43 | autor: realista (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. postreh
    Sarinka ty si si to nazvala "Sarkasticky kutik".Myslim ,ze ten posledny clanok je dost sarkasticky.
    publikované: 13.06.2007 18:02:00 | autor: citatel (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. no možno sarkastický...
    ...ale nie vždy musí byť sarkazmus na prvom mieste...

    2 realista: Beriem všetko, čo si povedal, iba si myslím, že nemusím plakať nad všetkým naraz, to by sa napokon ani nedalo... teraz som sa zamerala na toto, pretože to sa mi ukázalo priamo pred očami... prišla som k tomu ako "slepá kura k zrnu"... tak ma teda nemusíš mučiť tým, že som "trápna" iba preto, že som vyjadrila svoj názor na vojnu... možno keby som chcela, tak vyjadrím aj svoj názor na iné... sama vlastne neviem.
    publikované: 13.06.2007 20:20:38 | autor: sarah-whiteflower (e-mail, web, autorizovaný)
  9. reakcia
    Moj prispevok vobec nechcel byt sarkasticky. Iba pravdivy.
    publikované: 14.06.2007 11:13:08 | autor: realista (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. MENGELE
    a vy si už konečne uvedomte,že na vraždení sa nepodliehal len Dr.Mengele, ale omnoho , omnoho viac ľudí. Celé spoločenstvo, ktoré udávalo SSákom informácie,kde sa židia skrývajú,nielen Nemecký ľud ale celé národy nezaujímal osud židov,ako dopadnú.
    Je krátkozraté písať neustále blogy len o Mengelem,ale treba sa pozrieť aj na iných okolo neho,čo ešte stále žijú a sú vinní: napríklad také firmy,ktoré Mengelemu platili v markách,aby tie pokusy vykonával
    publikované: 11.10.2009 13:18:44 | autor: MENGELE (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014